Als je in de bijstand zit, heb je in veel gevallen moeite om maandelijks rond te komen. Een bijstandsuitkering is immers geen vetpot, maar een minimumuitkering, bedoeld om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Als je in de bijstand zit, zul je dus voorzichtig moeten omspringen met geld: voordat je het weet, veroorzaak je schulden, waardoor je van de regen in de drup belandt. Een gift van een gulle vriend of een ruimhartig familielid op z’n tijd kan je dan ook goed gebruiken. Maar… mag je een dergelijke gift zomaar aannemen? Of heeft dit gevolgen voor je bijstandsuitkering?
Een gift aannemen in de bijstand: incidenteel of structureel?
De Sociale Dienst zal echt niet moeilijk doen als jij een keertje een volle boodschappentas toegeschoven krijgt als je in de bijstand zit. Maar een structurele gift aannemen in de bijstand kan voor problemen zorgen. Krijg jij iedere week een volle tas met boodschappen van je oma, buurvrouw of beste vriendin, dan ontvang jij hierdoor in feite een structurele bijdrage aan jouw levensonderhoud. Omdat ook de bijstandsuitkering bedoeld is voor je primaire levensonderhoud, kan de Sociale Dienst besluiten dat de gulle gift in mindering gebracht wordt op je bijstandsuitkering. Dat líjkt misschien oneerlijk, want per saldo ga je er door de gift niet op vooruit, maar aan de andere kant: andere mensen met een bijstandsuitkering kunnen ook geen aanspraak maken op een speciaal “giftenpotje” en het is wel de bedoeling dat iedereen net zo veel (of net zo weinig) aan bijstand ontvangt als een ander.
Problemen voorkomen
Wil je een gift aannemen in de bijstand, zorg er dan voor dat je hiermee niet in de problemen komt. Stel de Sociale Dienst tijdig op de hoogte van de ontvangen gift, zodat kan worden vastgesteld of deze gift in mindering moet worden gebracht op je bijstandsuitkering.
- Verzwijgen van een gift kan leiden tot teveelbetaalde uitkering;
- Bij ontdekking van een teveelbetaling wordt niet alleen het teveelbetaalde teruggevorderd, maar kan ook een boete worden opgelegd.