NFT Kopen

een volledige NFT uitleg

Ze bestaan al een aantal jaar, maar in 2021 is de bekendheid van non-fungible tokens (NFTs) pas écht toegenomen. Begin maart 2021 werd een NFT genaamd ‘The First 5.000 Days’ voor $69.000.000 verkocht via het veilinghuis van Christie’s. Dit kunstwerk bestaat uit 5.000 samengevoegde afbeeldingen die de artiest Beeple (Mike Winkelmann) in 13 jaar tijd heeft gemaakt. In dit artikel zullen we proberen zoveel mogelijk vragen over NFT te beantwoorden, zoals

 • Wat zijn NFT?
 • Hoe werkt NFT
 • Welke NFT moet je kopen?
 • Waar NFTs kopen?
 • en Hoe koop je NFT?

 

Snel beginnen met NFT kopen? Koop dan eerst crypto’s bij Bitvavo of eToro

Voor veel mensen is het onbegrijpelijk dat er miljoenen worden betaald voor digitale afbeeldingen. Je kunt ze immers zelf downloaden of er een screenshot van maken. Bespaar je een hoop geld mee! Deze NFTs hebben echter geen waarde als jij je screenshot laat zien. Je kunt van De Nachtwacht ook een foto maken, maar voor deze foto zul je geen miljoenen ontvangen.

De NFTs zijn door diverse digitale kunstcollecties groot nieuws geworden. Echter is een NFT meer dan een kunstwerk, ze zullen in de toekomst veel meer nut hebben. In dit artikel ontdek je de meerwaarde van NFTs en hoe je er zelf van kan profiteren.

Wat is NFT?

Wat is NFT nou precies? De afkorting NFT staat voor non-fungible token, een token dat een uniek karakter heeft. Doordat de token is gebouwd op de blockchain, een soort database waar je veilig en transparant transacties op kunt doen, wordt hier vastgelegd dat deze token van jou is.

In feite is een NFT je eigendomscertificaat. Dit stukje informatie wordt opgeslagen in een smart contract, die vergrendeld wordt op de blockchain. Het tegenovergestelde is fungible, waarbij iets juist makkelijk te vervangen is.

Zo is bijvoorbeeld een biljet van 50 euro makkelijk vervangen. Elk biljet is gelijk, gezien het een waarde van 50 euro vertegenwoordigt en hetzelfde uiterlijk heeft. Je kunt bijvoorbeeld aan iemand een biljet van 50 euro uitlenen.

Wanneer diegene je terugbetaalt, kun je niet direct zien of je hetzelfde biljet krijgt of het een ander biljet betreft. Een ander voorbeeld is een flesje frisdrank, waar de frisdrankfabrikant er dagelijks duizenden van maakt.

NFTs verkopen als voetbalclub

Dit is anders bij bijvoorbeeld een kaartje voor een voetbalwedstrijd. Je kunt stellen dat er duizenden van zijn, maar elk kaartje is uniek. Elk kaartje heeft een eigen code en is gelinkt aan een bepaalde plaats in het stadion.

Je bent de enige die dankzij het kaartje recht heeft op die plek in het stadion. Indien een voetbalclub van de wedstrijdkaarten een token op de blockchain maakt, wordt het een NFT.

Een non-fungible token als kaartje voor een voetbalwedstrijd heeft alleen waarde als de voetbalclub het kaartje verkoopt. Indien je buurman een kaart voor de wedstrijd maakt, heeft dit geen waarde. Hierbij gaan we er even vanuit dat je buurman niet de voorzitter van de voetbalclub is.

Voetbalclubs in Nederland zien deze ontwikkeling ook, waardoor zij samenwerkingen aan gaan met bedrijven die zich richten op de cryptomarkt. Zo kunnen spelers van AZ uitbetaald worden in Bitcoin, heeft PSV Bitcoin op de balans en werken Feyenoord en Ajax samen met respectievelijk Knaken en Blox.

Voetbal NFT’s kopen? Ja zeker!

Voetbal is momenteel erg hot in de NFT’s. Hier is zelfs een speciaal NFT platform voor. Voor al jouw favoriete voetbal-gerelateerde NFT’s ben je bij Sorare aan het juiste adres. Sorare NFT is een voetbal-NFT platform, hier kun je bijvoorbeeld voetbalplaatjes kopen.

NFT coins, wat zijn dit?

Het investeren in NFTs kun je in grote lijnen verdelen in twee categorieën, namelijk de coins en de collections. Het investeren in coins is vaak een indirecte manier van investeren. De coins horen bij een bedrijf dat zich bezighoudt met NFTs. 

Een voorbeeld hiervan is Axie Infinity, de grootste blockchain game op dit moment. Items in dit spel zijn NFTs en deze kun je gebruiken binnen de virtuele wereld van Axie Infinity. De virtuele wereld van het bedrijf wordt gezien als een Metaverse, één van de nieuwe hypes van dit moment. NFT coins zoals Axie Infinity koop op een crypto echange zoals Bitvavo of eToro.

Hieronder kun je de huidige top 5 NFT coins zien op basis van marktwaarde. 

# Naam Prijs 24h % 7d % Market Cap Volume (24h) Aantal in omloop
1 The Virtua Kolect Logo The Virtu… TVK $0,04 +3,78% +18,70% $15.349.268 $7.370.779
208.389.873 TVK
434.102.716 TVK (36%)
2 Gem Exchange and Trading Logo Gem Excha… GXT $0,13 2,23% 6,92% $11.222.783 $8.147
60.637 GXT
83.529.286 GXT (17%)
3 Unicly Bored Ape Yacht Club Collection Logo Unicly Bo… UAPE $0,005 0,00% $4.532.310 1.000.000.000 UAPE (100%)
4 Unicly Hashmasks Collection Logo Unicly Ha… UMASK $0,05 0,00% $5.011.611 100.000.000 UMASK (100%)
5 Keanu Inu Logo Keanu Inu KEANU $0,00000000008 4,24% 23,13% $4.127.692 $803.643
10.045.537.500.000.000 KEANU
51.416.156.435.918.432 KEANU (51%)

NFT crypto kopen

Een ander bedrijf dat zich op NFTs en de Metaverse richt is Decentraland. In deze virtuele wereld kun je van alles ondernemen en zelf ook onroerend goed bezitten. Van landgoed tot gebouwen, alles is een NFT. Met de cryptomunt MANA kun je op het platform verschillende NFTs kopen.

Naast de voorbeelden op gaming gebied, zijn er meer bedrijven die zich op NFTs richten en hier hun eigen coin voor hebben. Zo richt het bedrijf Enjin zich naast gaming ook op de zakelijke wereld.

Ook dit bedrijf speelt hierbij in op de ontwikkelingen rondom de Metaverse. De Metaverse lijkt een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst, waar unieke items een grote rol in gaan spelen.

NFT crypto’s zoals Decentraland koop je dus gewoon zoals je ieder andere cryptocurrency koopt. Dit doe je bij een crypto exchange zoals Bitvavo of eToro

NFT kunst als alternatieve investering

Naast deze bedrijven die zich bezighouden met NFTs en daarbij hun eigen coins hebben, zijn er ook NFT kunstwerken. Hierbij zijn de mogelijkheden ook zeer uiteenlopend, maar de meest voorkomende collecties zijn digitale kunstwerken.

De meest bekende collectie van NFTs is de CryptoPunks. Deze collectie is gebouwd op de Ethereum blockchain, maar dankzij de populariteit zijn er ook varianten op andere blockchains te vinden. Deze hebben naast de naam en vormgeving echter geen relatie met elkaar.

Waar de hondenrassen zoals Shiba het als cryptomunten goed doen, zijn de apen bij NFTs vooral in trek. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn Bored Ape Yacht Club en Mutant Ape Yacht Club. Deze twee collecties bestaan uit duizenden unieke tokens, die qua uiterlijk en zeldzaamheid van elkaar verschillen.

Er kunnen apen zijn met dezelfde hoed op, maar de achtergrond van de afbeelding of de andere kledingstukken verschillen. Elk element op de afbeeldingen heeft een eigen mate van zeldzaamheid, maar een combinatie van items kan de zeldzaamheid verhogen.

Het grote verschil met een NFT coin is dat je bij een NFT collectie direct investeert in een NFT, terwijl je via de coin indirect in het bedrijf achter de NFTs investeert.

Geld verdienen door NFTs te kopen

Ook jij kunt geld verdienen met NFTs. Via marktplaatsen kun je gaan crypto handelen met de non-fungible tokens, maar je kunt ook er ook voor kiezen om in een vroeger stadium in te stappen.

Indien er nieuwe collecties op de markt komen, kun je ervoor kiezen om direct de NFT van het project te bemachtigen, zodat je de eerste eigenaar bent. Ook kun je zelf NFTs maken. 

Door je eigen exemplaren te minten, kunnen ze op de online marktplaats geveild worden. Minting is het plaatsen van je unieke token op de blockchain.

Een passief inkomen met NFTs

Waar veel mensen nog steeds niet begrijpen wat je met een digitale afbeelding moet, die je ook gewoon kunt screenshotten, zijn er investeerders die via bepaalde NFTs een passief inkomen genereren.

De partij die de NFTs heeft ontwikkeld, beloont een houder van de NFT in de vorm van loterijprijzen en coins. Deze beloning in coins kan bijvoorbeeld per dag of week worden uitgekeerd. Hierdoor ontvangen de houders van deze NFTs digitale munten, die ze kunnen verkopen. 

De toekomst van NFT music

Indien je zelf muziek maakt, zijn er ook een hoop kansen om geld te verdienen. Artiesten kunnen voor verschillende doeleinden NFTs creëren. Ze kunnen fungeren als unieke uitnodigingen, om voor fans een ontmoeting met hun favoriete artiest te regelen. 

Naast dat artiesten fans de optie geven om hun idool te ontmoeten, zijn er voor de artiesten zelf meer voordelen dan alleen deze verkoop van NFTs. Zo zijn concertkaarten uit te geven als unieke tokens.

Hierbij kunnen er ook extra zeldzame varianten worden uitgebracht, voor bijvoorbeeld exclusieve plekken of gratis drankjes. Deze tokens zijn de toegangskaart voor het concert, maar fungeren daarna als een verzamelobject. 

Doordat fans een ticket als aandenken willen, of meerdere willen verzamelen, kunnen ze de unieke tickets van andere concertgangers kopen. In theorie zou de handel hierin eeuwig door kunnen gaan.

Bij elke transactie waarbij de unieke token betrokken is, worden er transactiekosten gemaakt. Deze kosten gaan voor een deel naar de artiest zelf. Hierdoor ontvangt de artiest zijn of haar hele leven lang inkomsten. Je kunt het zien als royalties op de blockchain.

Daarnaast zorgt de blockchain technologie ervoor dat elke artiest zijn podium kan vinden. Artiesten zijn niet meer afhankelijk van platenlabels, maar kunnen zelf alles ondernemen en hier de vruchten van plukken.

Ook voor artiesten die niet in het plaatje van de platenlabels passen, is dit een schitterende kans. Social media heeft er eerder voor gezorgd, dat artiesten zelf zorgden voor hun doorbraak. Door de blockchain technologie gaat deze ontwikkeling een stap verder.

Zijn NFTs een hype of de toekomst?

Je kunt stellen dat NFTs zowel een hype als de toekomst is. Het digitaal eigenaarschap bestaat al een aantal jaar, maar de term NFT is pas later bedacht. In het begin van 2021 ontstond er een enorme hype omtrent de unieke tokens, doordat er exemplaren voor grote bedragen werden verkocht.

Zo ging een kunstwerk van Beeple voor bijna 70 miljoen Amerikaanse dollars over de toonbank en kwam een schilderij van de kunstenaar Banksy groot in het nieuws. Dit schilderij werd verbrand, waardoor alleen de digitale versie nog beschikbaar is. Deze unieke gebeurtenis resulteerde in een verkoopprijs van $95.000. 

Door dit nieuws en de enorme bedragen, kwam er een stortvloed aan kunstenaars die NFTs gingen maken. Echter werd de meest bekende NFT collectie CryptoPunks, een project dat in 2017 al gelanceerd werd, maar in 2021 enorm in waarde steeg.

Zo kon je enkele jaren geleden een CryptoPunk voor enkele honderden Amerikaanse dollars kopen, terwijl de gemiddelde prijs van een CryptoPunk nu honderdduizenden Amerikaanse dollars is.

De toekomst van NFT games

Deze ontwikkelingen kun je een hype te noemen, maar NFTs zijn veel meer dan een kunstwerk of collectie. De unieke tokens zijn nuttig voor bijvoorbeeld gaming. Binnen de crypto-industrie is gaming één van de onderdelen, die zich in een zeer rap tempo ontwikkelt. Games die werken op de blockchain hebben vele voordelen ten opzichte van de doorsnee games die we van de afgelopen jaren kennen.

Crypto gaming geeft spelers de mogelijkheid om geld te verdienen aan het spelen, in plaats van het betalen voor het spel. Deze play-to-earn variant geeft de spelers een financieel voordeel, wat door steeds meer spelers ontdekt wordt. 

Daarnaast zijn alle items op een spel NFTs, die verhandelbaar zijn op de marktplaats van het betreffende spel of van grote marktplaatsen zoals Binance NFT. Bij de meeste spellen kun je door het spelen zelf items zeldzamer maken (door een hoger level bijvoorbeeld), waardoor de waarde van je item stijgt.

NFT marketing

Naast de zeldzame items in games, zijn NFTs bruikbaar in elke markt. Voor bijvoorbeeld bedrijven en overheden kan een NFT een mogelijkheid zijn om hun betrokkenheid te tonen. Zeker in deze tijd, waarbij er veel aandacht besteed wordt aan het verduurzamen van de wereld.

Indien goede doelen of klimaatbewuste projecten NFTs gaan uitbrengen, is het voor overheden en bedrijven een kans om hun imago te verbeteren. Dankzij de transparantie van de blockchain technologie, kan iedereen zien wie welke NFT in bezit heeft.

Een voorbeeld van deze functie is het project Plastiks. Dit project ziet de natuur ernstig vervuild worden door plastic, waardoor zij willen bijdragen aan vermindering van de vervuiling. Dit doen zij door producenten van plastic goederen in contact te brengen met bedrijven die plastic recyclen.

Door als plastic producent een NFT van Plastiks te bemachtigen, tonen zij aan de wereld dat ze ook werken aan een schonere wereld. Bij dit voorbeeld zorgt een bedrijf dat veelal negatief in het nieuws komt, voor een positieve draai aan hun productie, waardoor hun imago verbetert. 

Hoe krijg je gratis NFTs?

Naast de unieke tokens die je kunt kopen, zijn er ook manieren om NFTs gratis te krijgen. Er zijn verschillende manieren om gratis tokens te krijgen, maar je moet er wel iets voor doen. 

 1. Zo organiseren projecten airdrops, waarvoor je bijvoorbeeld taken op social media moet doen, zoals een post liken of retweeten. Daarnaast krijgen NFT-houders vaak beloningen voor het houden van de NFT, waardoor ze extra NFTs krijgen. Om deze airdrops te ontdekken is het verstandig om informatiebronnen te zoeken, die een actueel overzicht van de airdrops geven.
 2. Ook voor activiteiten in de play-to-earn games kun je beloond worden met gratis non-fungible tokens. Er zijn enorm veel gaming projecten die hiermee werken, omdat dit zorgt dat mensen sneller het spel kunnen spelen.
 3. Handelsplatformen zoals Swissborg proberen op deze manier investeerders kennis te laten maken met hun platform. Via hun app kun je dagelijks de koers van Bitcoin voorspellen. Indien je dit vaak goed hebt, kun je coins verdienen. Maar voor investeerders die vaak foute voorspellingen hebben, heeft Swissborg gratis NFTs als troostprijs.

Hoe koop en verkoop je NFTs?

Op een marktplaats kun je zowel NFTs kopen als verkopen. De marktplaats fungeert als betrouwbare tussenpersoon, die zorgt dat de overdracht veilig verloopt. Hiervoor vraagt de marktplaats een vergoeding, dus het is verstandig om altijd extra coins in je wallet te hebben. 

Om alle ins en outs van het handelen in NFTs te ontdekken, hebben we een beginnerscursus gemaakt, waar we je alles tot in detail uitleggen. 

 1. De eerste stap is het kopen van de munt, waar de marktplaats gebruik van maakt. Als voorbeeld nemen we het grootste platform van dit moment, genaamd Binance NFT. Deze marktplaats is op Ethereum gebouwd, waardoor je de munt van Ethereum in je wallet moet hebben.
 2. Deze munt kun je bij Bitvavo of eToro kopen en vervolgens versturen naar je Binance wallet. Er zijn verschillende soorten crypto wallets, die verschillende coins ondersteunen.
 3. Na de coins tot je beschikking te hebben, kun je bij Binance NFT een account maken. Deze stap is nodig om op het platform actief te kunnen zijn. Vervolgens koppel je de wallet met je Ethereum. Nu kun je van start met het kopen van NFTs! Ook kun je nu zelf NFTs toevoegen aan het platform.

Dus, hoe NFT kopen? Hieronder kun je de globale stappen nog een keer doornemen.

Stap 1

Koop de munt waar de NFT collectie opgebouwd is (Ethereum). Dit kun je het snelste bij Bitvavo of Etoro doen.

Stap 2

Maak een account aan bij de Binance exchange.

Stap 3

Stuur je crypto’s van Bitvavo naar jouw wallet op Binance.

Stap 4

Koop je NFT op de Binance NFT marktplaats.

Welke NFT platformen hebben een marktplaats?

Nadat je hebt besloten welke NFT kopen voor jou het beste werkt, kun je nadenken over waar je NFT’s het beste kunt kopen. Er zijn enorm veel verschillende marktplaatsen. Er zijn verschillende bedrijven die een eigen blockchain hebben, waardoor er op elke blockchain verschillende marktplaatsen gebouwd zijn. 

Voor jou hebben we enkele marktplaatsen uitgelicht, waarvan we denken dat deze een grote rol gaan spelen in de toekomst.

1. Binance NFT Marketplace

Binance NFT probeert op verschillende vlakken het grootste platform te zijn. Zo kun je er ontzettend veel coins staken en kopen. Maar dat was voor Binance niet genoeg. Sindskort heeft het platform ook een eigen marktplaats, waar je NFTs kunt kopen en verkopen. Je kunt op het platform betalen met zowel Ethereum als Binance Coin en Binance USD. Ook heeft Binance een goede crypto app.

2. OpenSea NFT Marketplace

Misschien wel de meeste bekende marktplaats is OpenSea. Via dit platform kun je NFTs kopen en verkopen met Ethereum. Waar de meeste marktplaatsen pas in 2021 de cryptomarkt betraden, is OpenSea sinds 2017 al actief met de handel in unieke tokens.

3. Coinbase NFT Marketplace

Eén van de grootste wereldwijde handelsplatformen is Coinbase. Het bedrijf heeft meer dan 60 miljoen gebruikers, waardoor het platform als een grote concurrent voor marktplaatsen zoals OpenSea wordt gezien.

Coinbase heeft na FTX en Binance bekend gemaakt dat zij ook een marktplaats willen, maar zover is het nog niet. Door de vele gebruikers van het platform, is het voor veel investeerders makkelijk om via Coinbase NFTs te kopen en te verkopen.

solanart logo

4. Solanart NFT Marketplace

Deze marktplaats is ten opzichte van de eerder behandelde marktplaatsen maar een kleine partij. Echter is Solanart een mooi voorbeeld van de diverse mogelijkheden op verschillende blockchains. Solanart is een NFT marktplaats die gebouwd is op de blockchain van Solana. Op dit platform kun je NFTs kopen en verkopen met SOL, de coin van Solana.

5. Axie NFT Marketplace

Veel blockchain games hebben hun eigen marktplaats, waar items uit het spel verhandeld kunnen worden. Ook het grootste spel van dit moment, Axie Infinity, heeft een eigen marktplaats. Op deze marktplaats kun je bijvoorbeeld Axies kopen, maar ook andere items en stukken land.

Veelgestelde vragen

Ondanks de uitleg in dit artikel en de beginnerscursus van ons, zijn er nog altijd vragen die vaak gesteld worden. Hieronder lichten we er twee voor je uit, zodat je misschien zelf wel het volgende succesverhaal op de marktplaats wordt!

Er zijn verschillende programma’s waar creatievelingen zelf aan de slag kunnen met het creëren van unieke kunstwerken. Indien je dit wilt uitproberen en er niet veel geld aan wilt besteden, zijn er ook genoeg programma’s die gratis zijn of die jou een free trial aanbieden.

Een collectie is iets ingewikkelder dan een enkel kunstwerk. Om net als bijvoorbeeld CryptoPunks duizenden NFTs te creëren, moet je eerst verschillende items maken. Deze items moet je apart opslaan en daarna coderen, zodat er vervolgens duizenden varianten kunnen worden gegenereerd. 

Op Youtube zijn hierover tutorials te vinden. Als beginner is een collectie een grote uitdaging, waar veel werk in gaat zitten.

Over Ons

Aandelen en cryptocurrency

Wij zijn een team van experts op gebied van investeren in aandelen en cryptocurrency. Zo kun je informatie vinden over de verschillende crypto valuta’s en het laatste nieuws over verschillende items zoals uitkeringen, cryptocurrency, aandelen, futures, opties, Bitcoin, schulden en de bijstand.