Misschien heb je wel eens gehoord van het Bureau Kredietregistratie (BKR) en weet je dat deze bij geld lenen om de hoek komt kijken. Maar hoe zit het eigenlijk precies met geld lenen en het BKR? We leggen het uit in dit artikel.

Bureau Kredietregistratie

Het Bureau Kredietregistratie in Tiel houdt de leningen en kredieten bij van Nederlanders. Zij registreren welke lopende leningen Nederlanders hebben en of men aan de betalingsverplichtingen voldoet. Dit geldt voor alle leningen vanaf 250 euro. Dat betekent dat zelfs een telefoonabonnement waarbij je een nieuw toestel met een waarde van minimaal 250 euro afbetaalt middels je maandelijkse abonnementskosten hier te boek komt te staan. Doorgaans blijven leningen en kredieten tot vijf jaar na aflossing in de boeken staan. Kredietverstrekkers kunnen het register van het BKR inzien voordat ze ervoor kiezen je een lening of krediet te verstrekken.

Zelfbescherming

Is dat nu erg, dat het BKR en kredietverstrekkers inzicht hebben in jouw leningen en afbetalingen? In feite dient het als een soort zelfbescherming voor zowel particulieren als kredietverstrekkers. Die laatsten checken het register wanneer jij een persoonlijke lening komt aanvragen en bepalen mede op basis hiervan hoeveel jij nog per maand zou kunnen afbetalen aan een nieuwe lening. Op basis daarvan wordt bepaald wat je maximaal zou kunnen lenen. Zo dekt de kredietverstrekker zich in tegen mensen die niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen en word jij ertegen beschermd dat je je meer schulden op de hals haalt dan je aankunt.

Negatieve registratie

Naast je lopende afbetalingen, speelt ook je gedrag omtrent je afbetalingsverplichtingen een rol. Wanneer je meermaals verzaakt aan je afbetalingsverplichting te voldoen, kan dit resulteren in een zogenaamde negatieve BKR-registratie. Met andere woorden: je staat dan te boek als wanbetaler. Een nieuwe kredietverstrekker zal zich dan niet geneigd voelen jou een nieuwe persoonlijke lening of krediet te verstrekken. Ben je van mening dat de negatieve registratie ten onrechte is of dusdanig ver in het verleden ligt dat hij je niet meer in de weg zou moeten zitten, dan kun je hier bezwaar tegen aantekenen om te proberen hem verwijderd te krijgen. Er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in dit soort bezwaren en dit voor je kunnen doen.

In principe is het BKR er dus ook om jou in bescherming te nemen tegen het opbouwen van te hoge schulden. Maar wees je bewust van dit register en dat het een rol speelt in het verkrijgen van eventuele toekomstige persoonlijke leningen of kredieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *