Auto-onderhoud kan voor beginners soms aanvoelen als een doolhof van technische termen en componenten. Een onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar van cruciaal belang is, is koelvloeistof. In dit artikel duiken we in het belang van koelvloeistof en waarom elke nieuwe autobezitter hiervan op de hoogte moet zijn. DPP vertelt je meer over auto additieven.

Wat is koelvloeistof?

Koelvloeistof, vaak antivries genoemd, is een vloeistof die door het koelsysteem van een auto stroomt om de motor op een optimale temperatuur te houden. Het is een mix van water en chemicaliën die zowel de motor koelen als beschermen tegen vorst. Lees hier meer informatie over koelvloeistof.

Waarom is koelvloeistof zo belangrijk?

  1. Temperatuurregulatie: De primaire rol van koelvloeistof is het reguleren van de motortemperatuur. Zonder dit zou de motor oververhit raken, wat tot ernstige schade kan leiden.
  2. Bescherming tegen vorst: In koude klimaten voorkomt koelvloeistof dat het water in het koelsysteem bevriest en uitzet, wat anders schade aan de motor en het koelsysteem zou kunnen veroorzaken.
  3. Voorkomen van corrosie: De chemicaliën in koelvloeistof beschermen metalen motoronderdelen tegen roest en corrosie.
  4. Lubricatie: Koelvloeistof biedt ook enige smering voor de bewegende delen van de waterpomp, waardoor deze efficiënter werkt.

Tips voor het onderhouden van koelvloeistof

  1. Controleer regelmatig het niveau: Zorg ervoor dat het koelvloeistofniveau altijd tussen de ‘min’ en ‘max’ markeringen op het expansievat zit.
  2. Let op de kleur: Gezonde koelvloeistof kan groen, rood, oranje of roze zijn, afhankelijk van het merk en type. Als het troebel of gemengd met olie lijkt, is het tijd om een monteur te raadplegen.
  3. Vervang periodiek: Raadpleeg de handleiding van je auto voor aanbevolen intervallen, maar over het algemeen moet koelvloeistof elke twee tot vijf jaar worden vervangen.
  4. Gebruik het juiste type: Er zijn verschillende soorten koelvloeistof voor verschillende auto’s. Gebruik altijd het type dat door de fabrikant van je auto wordt aanbevolen.

Conclusie

Voor beginnende autobezitters kan het lijken alsof er een eindeloze lijst van dingen is om te onthouden als het gaat om auto-onderhoud. Echter, het begrijpen van de rol en het belang van koelvloeistof is een eenvoudige stap die je kan helpen om grotere problemen in de toekomst te voorkomen. Een goed onderhouden koelsysteem zal je motor gelukkig, gezond en op de weg houden!