Als werkgever in Nederland ben je verplicht om loonheffingen af te dragen aan de Belastingdienst. Hiervoor dien je te beschikken over een loonheffingennummer, wat je kunt aanvragen bij de Belastingdienst. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over het aanvragen van een loonheffingennummer.

Wat is een loonheffingennummer?

Een loonheffingennummer is een uniek nummer waarmee de Belastingdienst jouw bedrijf kan identificeren als werkgever voor de loonheffingen. Dit nummer gebruik je bijvoorbeeld bij de aangifte loonheffingen en bij het opstellen van de loonstrookjes van je werknemers.

Wanneer moet je een loonheffingennummer aanvragen?

Je bent verplicht om dit aan te vragen zodra je personeel in dienst neemt. Dit geldt ook als je alleen maar stagiaires, vakantiekrachten of tijdelijke krachten aanneemt. Ook als je als zzp’er een opdrachtgever hebt die verplicht is om loonheffingen af te dragen, bijvoorbeeld omdat hij gebruikmaakt van een modelovereenkomst, moet je een loonheffingennummer aanvragen.

Hoe vraag je een loonheffingennummer aan?

Een loonheffingennummer aanvragen kan eenvoudig via de website van de Belastingdienst. Hiervoor heb je wel een eHerkenning nodig op niveau 3 of hoger. Dit is een digitaal identificatiemiddel waarmee je veilig kunt inloggen bij de overheid en bedrijven. Heb je nog geen eHerkenning? Dan kun je dit aanvragen bij een erkende leverancier.

Wat zijn de gevolgen als je geen loonheffingennummer aanvraagt?

Als werkgever ben je verplicht om deze aan te vragen zodra je personeel in dienst neemt. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van de Belastingdienst. Daarnaast loop je het risico dat je problemen krijgt met de loonadministratie en de aangifte loonheffingen. Het is dus belangrijk om op tijd dit aan te vragen en deze te gebruiken bij de loonadministratie en de aangifte loonheffingen.

Onderdelen van loonheffingen

Als je eenmaal bent ingelogd met je eHerkenning, kun je via het formulier ‘Aanmelding werkgever’ een loonheffingennummer aanvragen. Dit formulier bestaat uit verschillende onderdelen, waarin je onder andere je bedrijfsgegevens en contactgegevens moet invullen. Ook moet je aangeven welke fiscale diensten je wilt gebruiken, zoals de aangifte, loonheffingen en de btw-aangifte.

Wat gebeurt er na de aanvraag?

Na de aanvraag krijg je binnen 5 werkdagen bericht van de Belastingdienst met daarin je loonheffingennummer en een bevestiging van je aanmelding. Met dit nummer kun je vervolgens aan de slag met de loonadministratie en de aangifte loonheffingen.

Conclusie

Een loonheffingennummer is een verplichting voor elke werkgever in Nederland. Gelukkig kun je dit nummer eenvoudig online aanvragen via de website van de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet, zodat je geen problemen krijgt met de loonadministratie en de Belastingdienst.