Student zijn is vaak synoniem met blut zijn. De meeste studenten werken in deeltijd en hebben na hun afstuderen te maken met een opgebouwde studieschuld. Dus waarom zou je tijdens je studie beginnen met beleggen?

Er zijn een paar redenen om het wel te doen. Hoewel het eerste instinct van een student kan zijn om al het verdiende geld op een spaarrekening te zetten, zal dit weinig doen om later financiële vrijheid te bereiken, en natuurlijk die studieschuld af te betalen. Daarnaast geldt: wie eerder begint, zal ook substantieel meer verdienen.

Belangrijke termen

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om wat fundamentele informatie over de aandelenmarkt te begrijpen. Zoals de naam al aangeeft, is de aandelenmarkt de plaats waar aandelen worden verhandeld. Beleggers gebruiken verschillende financiële instrumenten en technieken om te profiteren van de aandelenmarkt, denk aan futures, opties, opties met een hefboom, CFD’s, thematische CFD, en ga zo maar door.

Dit wordt voor het grote publiek gefaciliteerd door brokers. Ook in Nederland zijn er tal van brokers die je toegang zullen geven tot de meest uiteenlopende markten. Van de beurs in Amsterdam, tot beurzen ver weg in Zuidoost-Azië.

Beleggers hebben het vaak over markt indices, zoals de S&P 500, Dow Jones Industrial Average (DJIA) en Nasdaq Composite. Een marktindex toont eenvoudig de prestaties van een subset van de aandelenmarkt. De S&P500 toont bijvoorbeeld de prestaties van de 500 beste bedrijven in de VS.

Bearish, Bullish

Sommige beleggers noemen de markt ofwel bullish of bearish, of ze spreken van een bull-market of een bear-market. Een bullmarkt is een markt die het goed doet en groeit, waar bearmarkten in zwaarder weer verkeren en waarde verliezen.

Als geheugensteuntje kun je de twee uit elkaar houden als volgt: een stier of een bull is agressief, aanvallend met horen die naar boven wijzen. Een beer daarentegen kan in winterslaap gaan, en zo slecht weer overwinteren. Dit is vergelijkbaar met hoe investeerders de markten behandelen. In bull markten zullen investeerders agressief aandelen opkopen, waar ze in bearmarkten economisch zwaarder weer zullen willen overwinteren.

Waar begin je?

Om te beginnen met beleggen, moet je een effectenrekening openen. Een effectenrekening is een beleggingsrekening waarmee je beleggingen zoals ETF’s, beleggingsfondsen, aandelen en obligaties kunt kopen en verkopen. Om hiermee te beginnen moet je uiteraard geld van je betaalrekening overmaken naar je effectenrekening. Doorgaans kan men met een paar honderd euro al beginnen.

Om aan genoeg geld hiervoor te komen is het als student natuurlijk extra belangrijker dat je een budget opstelt om erachter te komen hoeveel geld je in de aandelenmarkt kunt steken.

Brokers

Er zijn twee veelvoorkomende soorten brokers: online en beheerd. Met een online effectenrekening kan een belegger zijn of haar beleggingen beheren via een website of app. Dit is voor veel beleggers interessant die zelf willen ervaren hoe het is om te beleggen.

Daarentegen heb je ook nog beheerde rekeningen, en dit is geschikter voor beleggers die zich liever met andere dingen bezig willen houden, en het prima vinden om dit uit te besteden aan iemand anders.