Nadenken over je eigen overlijden, dat doe niemand graag. Maar het is wel belangrijk om daar zo nu en dan aandacht aan te besteden. Dat doe je niet voor jezelf, maar voor je nabestaanden. Als belegger heb je hopelijk een mooi vermogen opgebouwd. Let erop dat jouw bezittingen bij de juiste personen terechtkomen. Je krijgt het voor elkaar met de onderstaande tips.

Opletten bij moderne regelingen voor partnerschap

Het geregistreerd partnerschap en het samenlevingscontract zijn waardevolle toevoegingen om vast te leggen met wie jij je leven door wenst te brengen. Helaas zitten er wel wat haken en ogen aan. Problemen ontstaan met name omdat mensen denken dat ze identiek aan het huwelijk zijn. Wanneer je de clausules nauwkeurig nagaat is dat min of meer waar voor het geregistreerd partnerschap. Voor het samenlevingscontract gaat de vergelijking eigenlijk amper op. Daarom ben je niet automatisch elkaars erfgenaam. Terwijl dat meestal wel de bedoeling is. Let daar dus goed op. Want anders gaat je vermogen niet naar je partner, maar naar familieleden. In Nederland leidt dat helaas regelmatig tot schrijnende situaties.

Een duidelijk testament voorkomt conflicten

Het ontbreken van een testament komt vaker voor dan je denkt. Veel mensen zien het nut er niet van in en gaan ervan uit dat het automatisch in orde komt. In bepaalde gevallen klopt dat, maar lang niet altijd. In dat laatste geval treden onenigheden tussen nabestaanden op. Vervelend, vooral omdat het allemaal vrij eenvoudig voorkomen had kunnen worden. Helaas is degene die het allemaal op kan lossen op dat moment al overleden. Een kort bezoek aan de notaris en het zetten van een handtekening had al deze problemen kunnen voorkomen.

De afhandeling van je nalatenschap en de verklaring van erfrecht

Als je een testament hebt opgesteld is het eenvoudig om te bepalen wie er aanspraak maakt op welk deel van de erfenis. Je nabestaanden vragen bij de notaris een verklaring van erfrecht aan. Dat is niet in alle situaties verplicht. Maar wanneer je over een aanzienlijke beleggersportfolio beschikt is het vaak wel vereist. Via een testament is het ook veel makkelijker om bepaalde zaken te scheiden. Laat je geïnvesteerde vermogen bijvoorbeeld na aan iemand die vaardig is in beleggen. Door je testament regelmatig te vernieuwen zorg je voor een zo eerlijk mogelijke verdeling.

Weet jij exact wie in aanmerking komt voor jouw nalatenschap?

Als belegger heb je de touwtjes graag in handen en heb je overal controle over. Vergeet daarom vooral niet om je erfenis zorgvuldig te organiseren. Je zult niet de eerste zijn die verbaasd is over de regelgeving en de kleine details. Met name wanneer je over een groot vermogen beschikt is het verstandig om een keer met een notaris om tafel te gaan zitten. Hierdoor schep je duidelijkheid en alleen daarom is een bezoek het al waard. Bovendien heeft een notaris waarschijnlijk een paar bruikbare tips. Laat niets aan het toeval over en maak een afspraak bij een notaris bij jou in de buurt.