Als je op zoek bent naar een hypotheekverstrekker, kan het best een uitdaging zijn om een partij te vinden die goed bij jou past. Er zijn namelijk verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de rente en de voorwaarden. Wij geven je graag een aantal tips.

Tip 1: Vergelijk verschillende hypotheekverstrekkers

De eerste stap bij het vinden van de beste hypotheekverstrekker is het vergelijken van verschillende aanbieders. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de verschillende soorten hypotheken die worden aangeboden, zoals annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken. Door verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken, krijg je een beter beeld van wat er mogelijk is en kun je een weloverwogen keuze maken.

Tip 2: Let op de rente en de voorwaarden

Een belangrijke factor bij het kiezen van een hypotheekverstrekker is de rente die zij aanbieden. Hierbij is het belangrijk om niet alleen naar de hoogte van de rente te kijken, maar ook naar de voorwaarden die hieraan verbonden zijn. Zo kan een hypotheekverstrekker een lage rente aanbieden, maar kunnen de voorwaarden minder gunstig zijn voor jouw persoonlijke situatie. Let daarom goed op de voorwaarden die bij de rente horen en bepaal wat voor jou belangrijk is. Het verkrijgen van een onafhankelijk hypotheekadvies kan hierbij goed helpen.

Tip 3: Houd rekening met de hypotheekrenteaftrek

Als je in Nederland een hypotheek afsluit, heb je mogelijk recht op hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je de rente die je betaalt over je hypotheek mag aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. 

Tip 4: Vraag advies aan een onafhankelijke adviseur

Als je moeite hebt met het kiezen van een hypotheekverstrekker, kun je altijd advies vragen aan een onafhankelijke adviseur. Deze adviseur kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en kan je ook adviseren over de verschillende soorten hypotheken en aflossingsmogelijkheden. Laat je bijvoorbeeld goed informeren door iemand van Univé. Deze persoon kan met je meedenken en uiteindelijk helpen om de juiste keuze te maken.

Tip 5: Let op de voorwaarden bij oversluiten

Als je al een hypotheek hebt en wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker, is het belangrijk om goed te letten op de voorwaarden die hieraan verbonden zijn. Zo kan het zijn dat je boeterente moet betalen als je eerder wilt oversluiten, of dat je verplicht bent om je verzekeringen bij de nieuwe hypotheekverstrekker af te sluiten. Let daarom goed op de voorwaarden en bepaal of oversluiten voor jou de beste optie is.

Tip 6: Houd rekening met extra kosten

Bij het afsluiten van een hypotheek komen vaak extra kosten kijken, zoals advieskosten, notariskosten en taxatiekosten. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het vergelijken van verschillende hypotheekverstrekkers. Zo kan een hypotheekverstrekker een lagere rente aanbieden, maar kunnen de extra kosten hoger zijn dan bij andere aanbieders. Het is daarom belangrijk om niet alleen naar de rente te kijken, maar ook naar de totale kosten van de hypotheek.