De meeste mensen met een vaste baan werken jaar in en uit om een pensioenuitkering te ontvangen. Voor veel mensen is deze uitkering een erg geruststellende gedachte. Echter is een grote groep ook niet helemaal tevreden over het verzamelde bedrag. Gelukkig kun je zelf pensioen opbouwen. Een manier om je pensioen aan te vullen is door actief te beleggen voor je pensioen: pensioenbeleggen.

In dit artikel gaan we dieper in op wat pensioenbeleggen precies is, wat de voordelen zijn en waar je op moet letten.

Wat is pensioenbeleggen?

Pensioenbeleggen kan als volgt worden uitgelegd: het investeren van geld met als doel om een aanvullend pensioen op te bouwen bovenop de AOW-uitkering die je krijgt van de overheid en het pensioen dat je opbouwt bij je werkgever. Het idee achter het beleggen is dat je regelmatig geld opzij zet en dit investeert in aandelen, vastgoed of andere beleggingen.

De voordelen van pensioenbeleggen

Er zijn veel verschillende redenen waarom pensioenbeleggen aan te raden is. We zullen hier ingaan op de drie belangrijkste redenen:

Het genereren van extra inkomsten

Het grootste en meest voor de hand liggende voordeel van pensioenbeleggen is dat je regelmatig een bedrag opzij zet voor je toekomst. Eigenlijk ben je dus simpelweg aan het sparen! Het is niet alleen prettig om niet slechts afhankelijk te zijn van je inkomsten van je werkgever en de overheid, maar het geeft je ook de vrijheid om later te kunnen doen wat je wil!

Bestendig tegen inflatie

Door te beleggen in aandelen of obligaties heb je de kans op een hoger rendement dan inflatie. Dit houdt in dat je geld op de lange termijn waarde behoudt. Hierdoor kun je in de toekomst de stijgende kosten van levensonderhoud gemakkelijk opvangen.

Profiteer van belastingvoordelen

Net als veel landen biedt Nederland fiscale voordelen voor pensioenbeleggen. Als belegger kun je namelijk voordelen ontvangen. Zo mag je bijvoorbeeld je jaarlijkse inleg aftrekken van je belastbare inkomen. Ook betaal je geen vermogensbelasting over het bedrag! Het is hierbij belangrijk te weten dat dit enkel geldt wanneer je gebruikmaakt van een speciale geblokkeerde rekening.

Dit is waar je op moet letten!

Overtuigd van de voordelen? Voordat je begint met pensioenbeleggen is het belangrijk dat je op een aantal zaken let:

Pensioenleeftijd en risicobereidheid

Het is belangrijk dat je weet wanneer je met pensioen gaat. Je kunt hier namelijk je beleggingsdoelen op aanpassen. Momenteel staat de gemiddelde AOW-leeftijd op 67 jaar. Ook is het essentieel om jezelf af te vragen hoeveel risico je wilt en kunt nemen. Beide factoren zijn belangrijk bij het maken van een beleggingsstrategie.

Diversificatie

Wees je altijd bewust van het grote belang van diversificatie. Door je geld in verschillende financiële instrumenten te beleggen, verspreid je risico’s. Hierdoor verminder je de kans op verlies. Doe dus goed onderzoek en weet waar je je geld in investeert.

Zelf pensioen opbouwen

Pensioenbeleggen is een slimme manier om extra inkomsten te genereren voor later. Door geld opzij te zetten en dit te investeren in financiële instrumenten kun je een aanvullend pensioeninkomen creëren bovenop je AOW-uitkering en eventuele pensioenopbouw bij je werkgever. Met de juiste afwegingen kan pensioenbeleggen bijdragen aan een financieel geruststellende toekomst.