In 2024 kan de gemiddelde Nederlander door loonsverhogingen  meer geld lenen dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Vooral het minimumloon gaat flink omhoog. “Met een hoger salaris kun je meer geld lenen. Dit is handig als je bijvoorbeeld je huis wilt verbouwen of een nieuwe auto wilt kopen” zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Volgens Geld.nl kunnen gezinnen door deze loonstijging tot wel duizenden euro’s meer lenen. De vergelijkingssite keek naar 16 verschillende gezinssamenstellingen en zag dat deze tussen de €2.750 en €4.430 meer kunnen lenen dan voorheen. Vooral gezinnen die net iets meer verdienen dan 1,5 keer het gemiddelde inkomen (€3.181 netto) zien een forse toename in hun leencapaciteit. Voor hen loopt het verschil op tot meer dan €4.000. Dit komt omdat de kosten voor wonen en autorijden bij deze inkomens minder zwaar meetellen in de rekensom die kredietverstrekkers maken.

<h2> Koppels hebben een hoger maximale leenbedrag </h2>

Als je met zijn tweeën bent, kun je vaak meer lenen dan wanneer je alleen bent. Dit komt omdat je samen meestal meer verdient. Je uitgaven gaan niet altijd dubbel omhoog als je met zijn tweeën bent. Daardoor houd je extra capaciteit over om geld te lenen. Mensen die meer verdienen, houden namelijk vaak meer van hun inkomen over na het betalen van hun vaste lasten. Dit geld kunnen ze dan gebruiken om de lening terug te betalen, zo redeneert de bank.

Dit is echter anders als je kinderen hebt. Koppels met kinderen kunnen vaak minder lenen. Banken houden er rekening mee dat je geld nodig hebt voor de zorg voor je kinderen.

Tip! De rente tussen kredietverstrekkers verschillen onderling sterk. Ga daarom je lening vergelijken op Geld.nl. Zo vind je altijd de lening met de laagste rente die het beste past bij jouw situatie en bespaar je gemiddeld 783 euro op je lening!

Lonen omhoog door inflatie

Volgens Bulthuis stijgen de salarissen door de hoge inflatie van de afgelopen jaren. “Inflatie betekent dat alles duurder wordt, zoals boodschappen en vaste lasten. Om te zorgen dat mensen hun rekeningen kunnen blijven betalen, moeten lonen omhoog. Als de inflatie hoog is, proberen vakbonden en werknemers samen te zorgen voor hogere loonsverhogingen. In 2023 was de inflatie heel hoog, wat leidde tot grote loonstijgingen. In 2024 stijgen de lonen minder snel, maar wordt er nog steeds een gemiddelde groei van ongeveer 5% verwacht.”, aldus Bulthuis.