Lijfrente pensioen, wat is het en hoe werkt het precies? Steeds vaker zien we dat mensen zich druk maken om hun pensioen. Logisch ook, aangezien alles steeds duurder wordt en ons pensioen in de meeste gevallen niet op hetzelfde niveau meestijgt, zien we steeds vaker dat mensen ervoor kiezen om naast het pensioen dat ze via de werkgever sparen, ook een aanvullend pensioen willen hebben. Dit kan op een aantal verschillende manieren, waarbij dit er dus een van is. Omdat lijfrente pensioen bij lang niet iedereen bekend is en het een goede manier is om ook fiscaal gezien voordelig te kunnen sparen, hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet. Dus ben je al een tijdje bezig om te kijken welke manieren van pensioensparen nu het beste bij je passen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Wat is een lijfrente pensioen?

Een lijfrente pensioen is een vorm van pensioensparen waarbij je periodiek geld opzij zet om na je pensioen van te kunnen genieten. Het wordt ook wel een aanvullend pensioen genoemd, omdat het boven op het wettelijke pensioen komt, wat je bijvoorbeeld hebt gespaard via je werkgever of als zelfstandige via een pensioenfonds. Natuurlijk zijn er nog veel meer opties en leggen we je in de rest van dit artikel uit hoe het precies werkt en welke voordelen het heeft ten opzichte van de vele andere manieren waarop je kunt sparen voor je pensioen.

Hoe werkt het?

Nu je weet wat het is, zijn we nu bij de uitleg over hoe het in de praktijk werkt. Anders dan bij normaal sparen, stort je bij een lijfrente pensioen regelmatig geld in een lijfrentepolis of -rekening. Dit bedrag wordt belegd door een verzekeraar of financiële instelling, zodat het kan groeien over de jaren heen. Op het moment dat je met pensioen gaat, ontvang je periodiek geld uit deze pot met geld. In de basis werkt dit natuurlijk hetzelfde als dat je iedere maand zelf belegd, maar er zijn wel degelijk een aantal verschillen.

Voordelen van een lijfrente pensioen

Dat lijfrente pensioen in veel gevallen flinke overlap heeft met zelf beleggen voor je pensioen is wel duidelijk. Toch zijn er wel een aantal voordelen die je hebt als je kiest voor de vorm van pensioensparen. Het eerste voordeel is natuurlijk dat je een stuk extra zekerheid hebt na je pensioen, aangezien je het geld dat je door de jaren heen hebt gespaard, kunt gebruiken om jezelf te voorzien van extra geld voor levensonderhoud. Daarbij is het belangrijkste voordeel en tevens ook verschil, dat je de inleg vaak kunt aftrekken van de belasting, waardoor je per saldo dus beter uitkomt. Nu kan dit in bepaalde gevallen ook wanneer je zelf voor je pensioen spaart of belegt. Hoe dit precies werkt, kun je het beste even navragen bij een financieel adviseur.

Verschillende mogelijkheden

Wanneer je ervoor kiest om te sparen voor je pensioen middels lijfrente, dan heb je een aantal manieren waarop je dit kunt doen. Zo kun je kiezen voor direct ingaande lijfrente, waarmee je met een eenmalige inleg een lijfrenteverzekering koopt, die direct uitkeert na je pensioen. Je ontvangt dan periodiek een vooraf afgesproken bedrag. Daarnaast kun je ook kiezen voor uitgestelde lijfrente. Bij een uitgestelde lijfrente bouw je vermogen op gedurende een bepaalde looptijd voordat je met pensioen gaat. Pas op het moment van pensionering start de uitkering. Deze optie is overigens het meest voor de hand liggend.

Is een lijfrente pensioen iets voor jou?

Of een lijfrente pensioen geschikt is voor jou hangt af van verschillende factoren, zoals je persoonlijke financiële situatie, je verwachte uitgavenpatroon na je pensioen en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Het is verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur om te bepalen wat het beste bij jou past. Het kan namelijk heel goed zijn dat er allerlei andere vormen van pensioenopbouw zijn, die veel beter bij je passen.