Er zijn meerdere manieren om geld te besparen. Zo kun je shoppen in de sale, boodschappen doen op basis van de aanbiedingen en natuurlijk door je huis te isoleren. Vooral dat laatste is helemaal van deze tijd, aangezien we er geld mee kunnen besparen én het is beter voor het milieu. Maar, kun je eigenlijk ook geld besparen door natuurinclusief te bouwen?

Wat is natuurinclusief bouwen?

Voordat we de diepte induiken, is het wellicht goed om eerst uit te leggen wat natuurinclusief bouwen inhoudt. Natuurinclusief bouwen is een manier van bouwen waarbij er aandacht wordt geschonken aan de natuur. Het doel van natuurinclusief bouwen is dan ook om de biodiversiteit zo goed mogelijk te behouden. Daarmee worden de vogels, planten en de mens bedoelt. Biodiversiteit is namelijk van groot belang: als er geen biodiversiteit meer is, zal er geen schoon water meer zijn, is de aarde kwetsbaar voor natuurrampen en gaat er voedsel verloren.

Zo ziet natuurinclusief bouwen eruit

De biodiversiteit is dus wel van degelijk belang. Redenen genoeg dus om je hier eens in te verdiepen en wellicht ook in te gaan investeren. Maar, hoe gaat dat natuurinclusief bouwen dan in zijn werk? Een voorbeeld van natuurinclusief bouwen is het aanleggen van groene parken in de omgeving, het metselen van broedplaatsen voor vogels in de gevel, het plaatsen van een vleermuistil in de wijk en het voorzien van groene daken op huizen. Zo kan de biodiversiteit gewoon zijn gang blijven gaan, zonder het risico dat er geen verblijfplaatsen meer zijn of dat er een tekort is aan voedsel. Meer over natuurinclusief bouwen lees je op Unitura.

Geld besparen met natuurinclusief bouwen

We benoemden net even kort dat het aanleggen van groene daken op huizen een initiatief is van natuurinclusief bouwen. Een groen dak zorgt ervoor dat er genoeg voedsel is voor dieren, het dient als een natuurlijke waterbuffer én het werkt isolerend. In de zomer hoef je de airco niet aan te zetten en in de winter kun je de verwarming een graadje lager zetten. Je kunt dus wel degelijk wat geld besparen wanneer je een groen dak op jouw woning wil. En het blijft overigens niet alleen bij een groen dak. Onder natuurinclusief bouwen valt ook een groene gevel, die dezelfde voordelen heeft als een groen dak. Want stel je eens voor: een groene gevel die heel wat zon én wind tegenhoudt, is zowel prettig voor het binnenklimaat als voor de portemonnee. En daarnaast bieden we de flora en fauna een kans om te overleven. Natuurinclusief bouwen biedt dus genoeg voordelen, voor iedereen.