2022 is een bijzonder interessant jaar geweest, waar we nu op het punt staan waar sommige markten er wel heel interessant uit kunnen zien voor een gemiddelde investeerder. De flinke crashes op de aandelenmarkt, de mogelijkheden op de vastgoedmarkt én investeren buiten deze markten om bieden kansen om nu al te investeren voor 2023. Welke markten lijken de beste perspectieven te bieden voor een investeerder met een kleine en grote portemonnee om de portefeuille uit te breiden?

De aandelenmarkt, maar niet alle aandelen

Veel analisten voorspellen een verdere neergang van de markt en op veel plekken wordt zelfs gesproken van een recessie die de economie hard zal raken. Dat betekent niet dat dit geen goed moment is om aandelen te kopen. Sterker nog, bepaalde markten reageren positief of niet op een neergang van de markt, waar andere aandelen zakken.

Voorbeelden hiervan zijn bedrijven die te maken hebben met de zorg, entertainment en bedrijven die zich bezighouden met de dagelijkse benodigdheden (levenswaren bijvoorbeeld). Een aandeel dat op veel plekken getipt wordt, is Amazon omdat dit bedrijf verschillende punten aantikt. Ook wordt Teladoc Health vaak genoemd, mede omdat dit een telemedisch bedrijf is dat een daling heeft laten zien van 63% waarmee het volgens velen ondergewaardeerd is op dit moment.

Uiteraard kun je ook kijken naar een van de vele levensmiddelenbedrijven. Pepsi wordt bijvoorbeeld internationaal veel genoemd, maar Unilever kan een prima tegenhanger zijn voor de Nederlandse belegger die de portefeuille dichter bij huis wil houden om zo eerder in te kunnen spelen op ontwikkelingen.

Hoe zit het precies met cryptovaluta?

Er werden gouden bergen beloofd voor cryptovaluta, maar na een aantal flinke crashes (mede dankzij problemen en lekken) is het relatief stil geworden. De vraag is wat deze markt precies gaat doen in 2023, en dat betekent dat hier nu al kansen liggen voor mensen die willen investeren voor 2023. Vooral de blockchainbedrijven die meer bieden dan alleen een munt om mee te betalen, zullen hun veerkracht kunnen tonen op het moment dat de technologie nodig is voor het opschalen van de mogelijkheden binnen online gaming, verificatie en beveiliging en uiteraard de slimme contracten die nu al op de Ethereum-blockchain opgezet worden.

Meer over de cryptovaluta, blockchain en investeringsmogelijkheden lees je uiteraard op onze website.

Vastgoed, liggen daar mogelijkheden?

Begin 2022 werd geadviseerd om te investeren in vastgoed. De markt liet duidelijk zien dat de prijzen alleen nog maar omhoog zouden gaan, waarmee de top van de markt bereikt zou worden. In het najaar van 2022 heeft de vastgoedmarkt in Nederland (en veel andere plekken in Europa) een dip laten zien, waarvan het nog niet hersteld is. Opnieuw voorspellen de analisten dat de vastgoedprijzen de komende periode weer zullen stijgen en wijzen hierbij voornamelijk op de A-locaties (grote portemonnee) en vrijstaande woningen (uiteenlopende budgetten).

Voor de mensen met een kleinere portemonnee zijn er tal van websites waar je ook met een kleiner bedrag in vastgoed kunt stappen. Je investeert dan niet in een volledige woning, maar stapt in voor een aantal procent van de totale aankoopwaarde. Zorg ervoor dat je alleen voor veilige aanbieders kiest, idealiter met een KvK-nummer en een traceerbare geschiedenis.

Alles wat met gaming te maken heeft

Als er één markt is die uitsluitend stijgt in waarde, dan is dit de markt van het online gamen. Tal van mensen zitten dagelijks aan de spelletjes op een computer of console, spelen sandboxgames en streamen deze op Twitch of zitten aan de top 25 uitbetalende gokkasten (die niet meer op Twitch gestreamd mogen worden na het aanpassen van de richtlijnen).

Alle analisten voorspelden al op een zeer vroeg moment dat deze markt een miljardenmarkt zou worden en niet zou stoppen met groeien. Uiteraard heeft corona hieraan bijgedragen, omdat veel mensen ineens noodgedwongen thuis moesten blijven zitten. Na het opheffen van de maatregelen hebben we echter nog steeds geen terugval gezien, wat betekent dat alle facetten van online gaming een investering interessant kunnen maken. Hierbij kun je kijken naar de blockchainbedrijven die zich bezighouden met gaming, maar ook de kleinere softwareontwikkelaars die op de beurs zitten, óf de aandelen van streamingplatforms die in opkomst zijn, zeker nu Twitch op het voetstuk wankelt.