Nog altijd maakt een groot deel van de mensen gebruik van een hypotheekadviseur. Ze nemen het zekere voor het onzekere. Een huis kopen is één van de grootste aankopen in je leven. Voor veel mensen is het zelfs de grootste aankoop. Hoewel het voor veel mensen verstandig kan zijn om een adviseur in te schakelen, is het tot de dag van vandaag niet verplicht.

Wanneer hypotheekadvies verstandig is 

Wanneer mensen een huis kopen, maken de meeste mensen gebruik van een hypotheekadviseur. En dat is niet zo gek. Een huis koop je niet elke dag. Wanneer je weinig verstand hebt van hypotheken, is het verstandig om een adviseur in te huren. Daarnaast kan een adviseur je ook helpen bij het oversluiten van een hypotheek. Kies altijd voor een onafhankelijk adviseur. Deze kan ervoor zorgen dat je de beste deals scoort. Ook voor het aanpassen van een hypotheek kan het verstandig zijn om een adviseur in de hand te nemen.

Heb je een complexe hypotheeksituatie? Wanneer je bijvoorbeeld meerdere hypotheken hebt of buitenlandsvastgoed, is een goede adviseur een must.  Een hypotheekadviseur inhuren is niet verplicht, het is voor veel mensen wel verstandig om te doen.

Wanneer hypotheekadvies niet per sé nodig is

Of je hypotheekadvies wilt van een adviseur ligt helemaal aan jezelf. In Nederland is het niet verplicht. Het is niet persé nodig wanneer je een (vrij) eenvoudige hypotheek afsluit.  Dat is een rentevaste hypotheek met een looptijd van 30 jaar.  Wanneer je een huis koopt wat ver onder je maximale budget ligt, kun je het in veel gevallen prima zelf.

Online zijn verschillende vergelijkingssites om je hypotheek te vergelijken. Ze vergelijken de verschillende geldschieters, zo helpen ze je met kiezen. Op deze manier kun je toch de beste deal scoren. Heb je zelf veel verstand van hypotheken? Heb je bijvoorbeeld als hypotheekadviseur gewerkt? Dan is het zonde om een hypotheekadviseur in te huren.

Conclusie: slim of niet nodig?

Of het inhuren van een hypotheekadviseur slim is, laten we in het midden. Het is compleet afhankelijk van je eigen situatie. Tot op heden nemen de meeste mensen een adviseur in de hand, een huis kopen doe je vaak maar één of twee keer in je leven. Het is in veel gevallen de grootste lening die je aangaat.