Een tegenvaller met je bedrijf, een scheiding die veel geld kost of pech gehad met je beleggingen? Er zijn ontelbaar veel redenen waarom mensen in financiële problemen komen te zitten. Dat is vervelend, maar gelukkig is er vrijwel altijd een oplossing te bedenken. In dit artikel ontdek je wat de beste oplossingen zijn voor als je hulp nodig hebt om je financiën weer op orde te krijgen. Ook kom je erachter wat niet zo verstandig is om te doen.

Schuldsanering

Een van de eerste dingen die je moet doen als je schulden hebt, is je financiële plaatje samenstellen en weer op orde krijgen, om je schulden zo snel mogelijk af te lossen. Als je er zelf niet meer uitkomt, kun je in de schuldsanering terecht komen. Dat is niet leuk, maar met de juiste hulp kun je wel van je schulden afkomen. Er wordt gekeken naar je inkomsten, uitgaven en de schulden. Er wordt wettelijk bepaald wat je aan leefgeld zult ontvangen.

De schuldsaneerder maakt vervolgens afspraken met de schuldeisers over welk bedrag er in welke termijn wordt betaald. Schuldsanering mag maximaal drie jaar duren. Als de schuldeisers akkoord gaan, wordt de rest van het bedrag kwijtgescholden. Na maximaal drie jaar ben je weer schuldenvrij.

Schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening lijkt op sanering, maar is niet helemaal hetzelfde. Dit kun je zien als de stap voor schuldsanering. Bij schuldhulpverlening neemt een expert het beheer van je vermogen over. Er wordt een berekening gemaakt van de inkomsten en uitgaven en gekeken naar wat het maandelijkse leefgeld wordt.

Het geld dat overblijft wordt iedere maand uitgekeerd aan de schuldeisers. Bij schuldhulpverlening wordt 100% van de schuld afgelost. Het traject kan maximaal drie jaar duren.

Schuldbemiddeling

Bij schuldbemiddeling hoef je geen traject te volgen zoals dat bij sanering het geval is. Een gespecialiseerd bedrijf gaat in gesprek met je schuldeisers, waarbij een voorstel wordt gedaan. De schuldeisers krijgen weliswaar een lager bedrag aangeboden, maar het scheelt ze administratie en ze krijgen in ieder geval een deel van de schuld terug.

Het voordeel van schuldbemiddeling is dat je geen driejarig traject in moet. Voor de schuldeisers is het een voordeel dat ze weten waar ze aan toe zijn.

Beschermingsbewind

Beschermingsbewind is een wettelijke maatregel, die door een rechter kan worden opgelegd. Als je door lichamelijke of geestelijke problemen je financiële zaken niet meer op orde kunt krijgen, is dit een goede optie. De bewindvoerder krijgt machtiging over je vermogen en de verantwoording over de financiën.

Niet doen: gokken op meevallers

Om uit de schulden te komen, kunnen mensen sprongen maken die niet verstandig zijn. Banken zullen je geen geld lenen, maar als je op internet gaat zoeken, kun je altijd wel een louche kredietverstrekker vinden die dat wel doet. Trap hier niet in. Je vergroot het probleem alleen maar.

De enige optie is om de schulden weg te werken. Op welke manier dat gaat gebeuren, wordt waarschijnlijk door anderen besloten. Gelukkig kun je hulp krijgen en kom je er weer bovenop.