AEX Index

Amsterdam Exchange Index

De AEX-index (Amsterdam Exchange Index) is de belangrijkste beursindex van Nederland. De index geeft de koersontwikkeling weer van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse beurs. Uit het gewogen gemiddelde van de koersen van deze aandelen wordt de AEX index koers berekend. 

Grootste Stijgers & Dalers AEX

Hoogste handelsvolume 24 uur

Content over AEX

Content over AEX

Overzicht AEX Aandelen

Bekijk het AEX Aandelen overzicht

Naam Exchange Laatste slotkoers Datum Verschil vorige slotkoers Volume Open Hoogste Laagste

Over de AEX Index

De Amsterdam Exchange index, of kortweg AEX, een index van aandelen die worden verhandeld op Euronext Amsterdam. De AEX koers index is opgericht in 1983 en bestaat uit de 25 meest actief verhandelde aandelen op de beurs. De AEX is niet één van de belangrijkste wereldwijde beursindexen waar iedereen van gehoord heeft, maar het is wel een belangrijke indicator voor de Nederlandse economie als geheel. Bekende Nederlandse blue-chip bedrijven zoals Heineken en Royal Dutch Shell zijn erin opgenomen. De index bereikte een hoogtepunt in september 2000 op het hoogtepunt van de dot-com zeepbel.

De 25 bedrijven die zijn opgenomen in de AEX-index worden jaarlijks herzien, waarbij wijzigingen worden aangebracht op basis van welke organisaties het voorgaande jaar de hoogste aandelenomzet hadden. Net als elke andere beursindex wordt de AEX beïnvloed door gebeurtenissen in de wereld, zoals natuurrampen, politieke onrust en economische neergang. De index meet ook de houding van beleggers ten aanzien van de toestand van de Europese economie. In september 2000 fuseerde de Amsterdamse aandelenbeurs met de effectenbeurs van Brussel en Parijs tot Euronext Amsterdam.

Geschiedenis Amsterdamse Exchange Index

De AEX werd op 4 maart 1983 opgericht onder de naam EOE-index, genoemd naar de toenmalige optiebeurs de European Options Exchange. De index was een idee van Tjerk Westerterp, toenmalig directeur van de optiebeurs, die het concept in de Verenigde Staten had opgepikt; het leek hem een goed idee om op een beurs in opties te kunnen handelen.

De optiebeurs was een paar jaar eerder in 1978 opgericht als eerste optiebeurs in Europa en kon wel een impuls gebruiken in de optiehandel. Tot die tijd bestond alleen de CBS Herbeleggingsindex, die twee keer per dag werd berekend en de gemiddelde koersontwikkeling weergaf van alle aandelen. Met de continu berekende AEX-index werd optiehandel op de index mogelijk. De AEX was de eerste aandelenindex in Europa die continu werd berekend. De Franse CAC 40, Duitse DAX en Britse FTSE 100 volgden enige jaren later.

Bezoek de beurs van Amsterdam

Bezoek ‘The Experience’ in het financiële hart van Nederland op Beursplein 5. Kom meer te weten over deze fascinerende wereld. De Amsterdam Exchange Experience neemt je mee op een spannende reis door de geschiedenis. Van de zeevarende Verenigde Oost-Indische Compagnie en het allereerste aandeel tot de moderne elektronische beursvloer van vandaag waar elke seconde telt.

Ontdek wat een beurs is, waarom het zo belangrijk is voor onze economie en wat er komt kijken bij een beursgang. Ontdek jouw eigen beleggersprofiel en test jouw talent als handelaar tijdens een realistische handelssimulatie. Bewonder de beursvloer in dit grootse historische beursgebouw. Beleef de Amsterdamse beurs met de AEX Experience!

Openingstijden AEX

De Euronext Amsterdam Stock Exchange is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur Centraal Europese Zomertijd (GMT+02:00).