Het wordt steeds meer aangemoedigd om zo veel mogelijk te besparen op energie waar nodig. Dat betekent dat we de lampen uit moeten zetten wanneer we niet thuis zijn, de televisie uit moeten zetten als we er niet naar kijken en ook de wasbeurten moeten draaien in de avond- en nachtuurtjes. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om te besparen op energie? Hieronder bespreken we het.
1. Geld besparen
De voornaamste reden dat veel mensen hun energieverbruik willen verminderen, is omdat dit je geld kan opleveren. Het is namelijk simpel: hoe minder energie jij verbruikt, hoe minder jij moet betalen. Toch hangt het ook af wat de energietarieven zijn van de energieleverancier waar jij bij zit. Deze kunnen namelijk onderling flink verschillen: bij de ene betaal je veel meer euro per kWh dan bij de ander. Het is daarom belangrijk om regelmatig energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Wellicht zit er wel een veel goedkopere optie tussen. Je kunt na het vergelijken energie afsluiten op basis van een contract dat wel bij jou past.
2. Beter voor het milieu
Toch draait het niet alleen maar om geld. Hoe minder energie jij verbruikt, hoe minder jij de aarde laat uitputten. Energie moet namelijk ergens vandaan komen. Zo wordt grijze energie opgewekt uit fossiele brandstoffen, terwijl groene energie wordt opgewekt door duurzame bronnen zoals de wind en de zon. Om jouw steentje bij te dragen aan het milieu is het dus belangrijk om allereerst minder te verbruiken, en vervolgens ook te kiezen voor een energieleverancier die groene energie aanbiedt. Groene energie is namelijk minder uitputtend voor de aarde.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zélf duurzame energie op te wekken. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen nemen. Op deze manier kun jij jouw zelf-opgewekte energie verbruiken, zodat jij voor energie niet meer hoeft aan te kloppen bij de energieleverancier. Dat bespaart je ook weer geld en je draagt een steentje bij aan het milieu.
3. Profiteren van subsidies
De overheid wil dat zo veel mogelijk mensen besparen op hun energie. Je wordt vanuit de overheid dan ook aangemoedigd om dit te doen. Zo heb je bijvoorbeeld recht op een subsidie wanneer je kiest om een warmtepomp te laten installeren. Voor zonnepanelen heb je geen recht op subsidie, maar heb je (nog) wel te maken met de salderingsregeling. Dat betekent dat je jouw opgewekte energie kunt terugleveren aan de energieleverancier. En zo gelden er nog wel meer subsidies: verdiep je in de subsidies die op dit moment gelden, waardoor het wellicht nog wel aantrekkelijker wordt om te besparen op energie.