Je wéét dat je schulden hebt, maar hoe veel ook alweer? En bij wie? Als je het spoor bijster bent, kun je je schulden opvragen en je administratie op orde brengen.
Het hebben van schulden is vervelend en kan voor veel slapeloze nachten zorgen. Een schuld moet immers ook weer worden terugbetaald, uiteraard mét rente. Hierdoor wordt het terug te betalen bedrag hoger dan het bedrag dat je in eerste instantie hebt geleend, en die lening afsluiten.. dat deed je níet omdat je het zo breed had, integendeel zelfs! Om ervoor te zorgen dat je niet van de regen in de drup beland, is het verstandig om in eerste instantie zo veel mogelijk schulden proberen te voorkomen. Denk dus altijd goed na voordat je een lening afsluit: is er echt geen enkele andere uitweg mogelijk?
Als je al schulden hebt
Ben je in het verleden al schulden aangegaan, probeer dan in ieder geval om het maken van nieuwe schulden te voorkomen. Daar hoort ook bij dat je nauwkeurig in kaart brengt bij wie je welke schulden hebt en tegen welk rentepercentage je deze schuld moet terugbetalen. Zit je inmiddels ruimer bij kas, dan kan je ervoor kiezen om de duurste leningen het eerste af te lossen- op voorwaarde dat versnelde aflossing is toegestaan, uiteraard. Maar wat als je helemaal geen goed inzicht hebt in welke schulden je nog hebt openstaan?
Schulden opvragen
Wil je een exact overzicht hebben van al je openstaande rekeningen, dan kan je je schulden opvragen bij het BKR. Het BKR, oftewel Bureau Krediet Registratie, is een centraal administratiepunt waarin kredietgegevens van consumenten worden bewaard. Voor een gering bedrag (zo’n 5 euro) vraag je bij het BKR een overzicht van je openstaande schulden en kredieten. Hou er wel rekening mee dat je niet ál je schulden opvragen kan bij het BKR: leningen van de Sociale Dienst, studieleningen, hypotheken en huurschulden worden niet bij het BKR vastgelegd.