Als je in de bijstand zit, kan je wellicht het gevoel hebben dat de muren op je af komen. De hele dag thuiszitten is immers ook zo leeg, en door het doen van vrijwilligerswerk kom je nog een beetje onder de mensen. Daarnaast helpt vrijwilligerswerk je aan een arbeidsritme, heb je een zinvolle dagbesteding en rol je met een beetje geluk uiteindelijk in een betaalde baan. Is het dan allemaal goud wat er blinkt? Nee, dat niet.
De combinatie “vrijwilligerswerk en de bijstand” is een lastige. Gezien het hierbovenstaande zou je wellicht verwachten dat het doen van vrijwilligerswerk terwijl je een bijstanduitkering hebt, wordt aangemoedigd. Toch is het minder zwart-wit dan je denkt. Je mag, als je in de bijstand zit, best vrijwilligerswerk doen, maar hierbij moet je je houden aan alle eisen en verplichtingen van de gemeente. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je bijstanduitkering wordt beëindigd en je hierdoor met een enorme schuld komt te zitten.
Vrijwilligerswerk en de bijstand
Ga je vrijwilligerswerk verrichten, dan ben je verplicht dit te melden aan de gemeente waarvan je je bijstandsuitkering ontvangt. Vervolgens beoordeelt de gemeente of je toestemming krijgt dit vrijwilligerswerk te doen. Hierbij zal de gemeente rekening houden met het volgende:
- de vraag of het vrijwilligerswerk je arbeidsplicht in de weg staat;
- het wel of niet krijgen van een vergoeding voor het doen van het vrijwilligerswerk;
- of er andere of betere manieren zijn om je aan het werk te krijgen.
Let op: ook vergoedingen in natura kunnen worden gezien als een vrijwilligersvergoeding! Wil je op safe spelen, vraag dan echt eerst altijd toestemming aan de gemeente voordat je iets aanneemt bovenop je bijstandsuitkering. Het niet tijdig melden van het feit dat je vrijwilligerswerk doet, betekent een schending van de inlichtingenplicht. Dit kan gevolgen hebben voor je recht op bijstand.