Cryptocurrencies zijn extreem populair geworden. Dit komt door het idee van decentralisatie en de kans op buitenproportionele winsten die te behalen zijn. Omdathun volatiliteit hoog blijft, kunnen deze activa ervoor zorgen dat de kans op verliezen groter is dan bij traditionele activa. In 2017 bijvoorbeeld, steeg de Bitcoin-prijs van ongeveer $ 1.000 tot een hoogtepunt van meer dan $ 19.000. Vervolgens daalde de Bitcoin-prijs tot ongeveer $ 3.000 om vervolgens tegen het einde van 2020 een nieuwe recordhoogte te bereiken van ongeveer $ 60.000. In de zomer van 2021 daalde de prijs naar $ 30.000 en tegenwoordig blijft de Bitcoin-prijs op dit bedrag hangen. Maar hoeveel impact heeft deze koers op de financiële wereld? Dat lees je in deze blog.
Wereldwijde aantrekkingskracht
Cryptocurrencies zijn een gebruiksvriendelijke en digitaal alternatief voor fiatvaluta. Consumenten uit de Verenigde Staten of de Europese Unie zien cryptocurrencies misschien als een bijkomstigheid, maar er zijn veel landen met slecht beheerde binnenlandse valuta. Het autoritaire regime van Venezuela bijvoorbeeld, is berucht geworden om zijn torenhoge inflatie, waardoor de levensomstandigheden van miljoenen burgers die geen toegang hebben tot vreemde valuta, sterk zijn verslechterd.
De wilde schommelingen van Bitcoin en andere cryptocurrencies kunnen riskant lijken voor Nederlandse consumenten, maar Venezolanen kunnen de schommelingen makkelijk aan zolang de binnenlandse munt het nog slechter doet. Met andere woorden: veel mondiale consumenten kunnen cryptocurrencies zien als een hulp tegen inflatie, doordat het aantal cryptocurrency-munten in omloop wiskundig beperkt is.
Andere landen hanteren strenge kapitaalcontroles om de geldstroom te beheersen en/of heffen hoge belastingen. Met Cardano muntgeld kopen kunnen kapitaalcontroles en belastingen worden omzeild. Dit heeft geleid tot een grotere vraag van consumenten en bedrijven. Om deze reden zijn veel landen begonnen met het hard aanpakken van het illegale gebruik van cryptocurrencies, zodat belastingontduiking of illegale aan-of verkopen in het buitenland aangepakt worden.
Reacties van de overheid
De officiële reactie op cryptocurrencies is in het beste geval matig geweest bij centrale banken en financiële instellingen. Hoewel er organisaties zijn die de cryptocurrencies steunen, blijven veel centrale banken voorzichtig, gezien de extreme volatiliteit van de markt. Problemen met belastingontduiking en kapitaalcontroles hebben eveneens geleid tot wijdverspreide bezorgdheid.
Impact op wereldwijde investeringen
Cryptocurrencies hebben veel voordelen wanneer het gaat om frictieloze transacties en inflatiebeheersing, maar veel beleggers voegen deze valuta’s toe als activa aan hun gediversifieerde portefeuilles. Met name de niet-gecorreleerde aard van de markt maakt cryptocurrencies tot een potentiële afdekking tegen risico’s, vergelijkbaar met edelmetalen zoals goud. Om deze reden zijn er veel cryptocurrency exchange-traded producten (ETF’s en ETN’s) ontstaan. Het kopen cryptovaluta Dogecoin heeft door Elon Musk veel positieve impact gehad op de portefeuilles van veel beleggers.Aan de andere kant vrezen sommige deskundigen dat een crash van cryptocurrencies een negatief effect kan hebben op de bredere markt. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop door hypotheek gedekte effecten een bredere wereldwijde financiële crisis is ontstaan. Cryptocurrencies zijn vergelijkbaar met activaklasse: een nieuw en dynamisch vooruitzicht dat nog alle kanten op kan gaan.