Ben je een creatieve professional, zoals een modeontwerper, binnenhuisarchitect, multimedia vormgever, of webdesigner? Dan weet je dat jouw werk draait om cotninu innoveren en nieuwe creaties te maken. Maar zelfs met al het talent en ervaring die je in huis hebt, kan er iets misgaan. En als dat gebeurt, kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering je redder in nood zijn. Wat houdt zo’n verzekering precies in? En waarom heb je deze nodig? In dit artikel duiken we er dieper op in.
Risico’s in creatief werk
Als creatieve professional loop je -net zoals bij andere bedrijven- risico’s. Een kleine fout in een ontwerp kan helaas al een flinke financiële claim in gang zetten van een opdrachtgever. Misschien heb je iets over het hoofd gezien in een webdesign of was er een misverstand in de communicatie met een klant. Dit soort situaties vallen dan onder beroepsrisico’s.
Wat dekt deze verzekering?
Beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn er om je te beschermen tegen de financiële gevolgen van dit soort fouten. Als je bijvoorbeeld per ongeluk een fout maakt in een ontwerpproject, en je opdrachtgever lijdt hierdoor financieel verlies, dan kan deze verzekering de schade dekken. Het gaat hier dus niet om lichamelijke letsels of materiële schade (die vallen onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering) maar puur om financiële verliezen als gevolg van jouw professionele fouten.
Waarom is het belangrijk voor creatieve beroepen?
In creatieve beroepen wordt vaak gewerkt op basis van projecten en contracten. Elk project heeft weer andere uitdagingen, eisen en deadlines. Een vergissing kan iedereen overkomen, hoe nauwkeurig je ook werkt. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heb je in dit geval de zekerheid dat, mocht er iets fout gaan, je niet meteen in financiële problemen komt.
Persoonlijke bescherming en gemoedsrust
Naast de financiële bescherming zorgt deze verzekering ook voor wat gemoedsrust. En we weten allemaal dat je creativiteit beter de vrije loopt kunt laten wanneer je geen stress hebt. In dit geval is het prettig omdat je weet dat je een vangnet hebt. Dit kan vooral belangrijk zijn voor freelancers en zelfstandigen in de creatieve sector, die bijvoorbeeld niet de financiële reserves hebben van grotere bedrijven.
Afsluiting en ondersteuning
Het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een relatief eenvoudig proces. Bij veel verzekeraars is er de mogelijkheid om online een offerte aan te vragen en de verzekering af te sluiten. Het is hier belangrijk om te kijken welke behoeftes en risico’s jij hebt binnen je werk. Schrijf dit op en vraag bij verschillende aanbieders een offerte aan Je kunt deze naast elkaar leggen en op basis van kosten, premies en het dekkings gehalte kiezen wat het beste bij jouw situatie past. Kortom, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is geen overbodige luxe voor iemand in een creatief beroep.