Het inzetten van online marketing is voor iedere onderneming van groot belang. Online marketing kan er namelijk voor zorgen dat je beter zichtbaar wordt op online gebied en dat je dus ook meer klanten kan bereiken. Toch vragen veel mensen zich af wat online marketing nou echt kost, en natuurlijk wat het kan opleveren. In de onderstaande blog vertellen we je meer over de kosten van online marketing.

Wat valt er allemaal onder online marketing?

Onder online marketing vallen verschillende onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan SEO, SEA, social media marketing, e-mailmarketing en contentmarketing. De ene strategie is duurder dan de andere – en werkt natuurlijk ook anders voor elk type bedrijf. Zo is SEO juist gericht op organische groei, terwijl SEA juist met advertenties werkt. En voor die advertenties moet je natuurlijk ook betalen.

Wat kost online marketing gemiddeld?

Elke online marketingstrategie heeft ook weer een ander kostenplaatje. Zo kun je SEO al toepassen voor een bepaald bedrag, om bijvoorbeeld backlinks in te kopen voor een linkbuildingstrategie. Je vraagt je misschien af: wat is linkbuilding? Met linkbuilding zorg je ervoor dat links van een externe website verwijzen naar jouw site, waardoor jouw website meer autoriteit kan krijgen. Met een hogere autoriteit kan de positie van jouw website in de zoekmachine stijgen. Hierdoor ben je beter zichtbaar, kun je werken aan je naamsbekendheid en kun je meer klanten krijgen. Je kunt linkbuilding zelf toepassen, maar je kunt ook gebruikmaken van een linkbuildingtool: hiermee maak je het linkbuilden nog makkelijker. Linkbuilding kan dus ook zeker veel voordelen opleveren.

Daarnaast kun je ook SEO-technieken toepassen op jouw eigen website, zoals het schrijven van teksten en de techniek optimaliseren, en dit zou je ook eventueel zelf kunnen doen. Je kunt het natuurlijk ook uitbesteden aan een bedrijf, en dan kunnen de kosten variëren.

Als het gaat om het plaatsen van advertenties en SEA, is het goed om te weten dat je dat zelf kunt instellen. Wel moet je betalen voor iedere klik op de advertentie, en zo heb je vaak een maandelijks budget dat je zelf kunt bepalen. Ook geldt voor social media ads dat je per advertentie moet betalen, en vaak per dag.

Wil je e-mailmarketing inzetten? Dan is het goed om te weten dat je hier tools voor kunt gebruiken. Zo bestaan er tools die een klein bedrag vragen, of tools waarbij je extra moet betalen als je veel contacten wil benaderen. Wat de voorwaarden zijn, verschilt natuurlijk per tool.

Ook als het gaat om contentcreatie kunnen de kosten verschillen. Het is ook maar net wat je zelf doet en wat je uitbesteedt. Zo kun je overwegen om een tekstschrijver in te schakelen voor het schrijven van blogs. De kosten hiervan verschillen per tekst, zoals het aantal woorden.

Daarnaast moet je ook kijken naar de tijdsinvesteringen als je het zelf doet. Misschien moet je je nog wel inlezen, moet je opstartkosten maken voor een goede strategie of moet je bepaalde campagnes testen. Houd ook rekening met dit soort kosten.

Wat kan het opleveren?

Online marketing kost dan misschien geld, maar het kan ook zeker wat opleveren. Denk bijvoorbeeld aan meetbare resultaten zoals meer bezoekers, meer leads en een hogere conversie. Dit kun je meten met bepaalde tools. Ook kun je rekening houden met de ROI. Denk daarnaast niet alleen aan omzet, maar ook aan merkbekendheid, vindbaarheid en herhaalbezoek.