Afbeelding met persoon, voertuig, auto, Landvoertuig

Automatisch gegenereerde beschrijving

We moeten als autobezitters allemaal onze auto verzekerd hebben, als we ermee de weg op willen mogen tenminste. Als jij net een nieuwe hebt aangeschaft of rond wilt shoppen voor een andere verzekering voor je auto, ga je een zoektocht aan naar de juiste polis in een woud van aanbod met verschillende polisvoorwaarden. Dat kan overweldigend zijn en je ertoe leiden om maar snel een keuze te maken. Het is echter verstandig om er meer tijd in te steken en alles te overwegen. We bespreken vijf aandachtspunten die je kunt meenemen bij het verzekeren van je auto.

Rechtsbijstand dekken

Wanneer je met een voertuig de weg op gaat, ben je meteen ook afhankelijk van wat andere weggebruikers doen. Een ongeluk zit een klein hoekje, wat natuurlijk mede de reden is waarom je je auto überhaupt verzekert. Bij zo’n ongeluk kan echter ook een conflict ontstaan over de aansprakelijkheid, of de gevolgen van een ongeluk zijn dusdanig groot dat er een forse letselschadevergoeding bij komt kijken. Om deze redenen, maar ook voor hulp bij conflicten met garages of bij het aantekenen van bezwaren tegen verkeersboetes, is het verstand om rechtsbijstandsdekking af te sluiten bij je autopolis. Rechtsbijstand verzekeren betekent dat je verzekerd bent van juridische hulp en dat de kosten daarvan vergoed worden.

Dekking versus dagwaarde

Je bent wettelijk verplicht om een voertuig waarmee je de weg op gaat te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Je auto enkel WA verzekeren betekent echter dat al wat je vergoed kunt krijgen de schade bij een ander is als jij daarvoor aansprakelijk bent. Wil je dekking voor diefstal, braakschade of schade door brand of natuurgeweld, dan heb je al Beperkt Casco nodig. Als je dan ook nog je eigen schade vergoed wilt hebben wanneer jij aansprakelijk bent, kom je uit bij een Allrisk-autoverzekering. Het is begrijpelijk dat je je auto goed wilt verzekeren, maar daarbij moet je ook kijken naar de dagwaarde van die auto. Dat is namelijk het maximale wat een aanbieder van autopolissen vergoed. Als een reparatie meer kost dan dat, wordt de auto als total loss beschouwd. Het heeft dan niet zo veel zin om veel premie te betalen als je er in de praktijk weinig voor terugkrijgt.

Afbeelding met auto, wiel, voertuig, Landvoertuig

Automatisch gegenereerde beschrijving

Kilometrage

Eén van de zaken die bepalend gaat zijn voor je premie, naast de waarde van je auto, is het aantal kilometers dat je er paar jaar mee rijdt. Hoe meer kilometers, des te groter de kans op ongelukken immers is. Een globale schatting is daarvoor voldoende, maar let daarbij wel goed op dat je niet voor een kilometrage kiest dat onrealistisch laag is of net in een categorie valt waarvan de bovengrens te laag kan liggen. Dit kan namelijk negatieve gevolgen hebben voor eventuele vergoedingen. Anderzijds wil je natuurlijk ook niet veel te veel kilometers opgeven, want dan betaal je onnodig veel premie. Ga er dus even goed voor zitten om te berekenen wat je in een gemiddeld jaar zou rijden en doe daar voor de veiligheid nog een marge bovenop.

Pechhulp

Verder is het ook zeer het overwegen waard om meteen ook een verzekering voor pechhulp af te sluiten die je zowel in het binnenland als buitenland bijstaat. Als je ver van een tankstation langs de weg staat zonder koelvloeistof wil je immers op hulp kunnen rekenen, of je nu in Nederland of in Italië bent met je auto. Let wel op de voorwaarden: het kan zijn dat je in je eigen woonplaats niet geholpen wordt, en je moet je afvragen of dat belangrijk voor je is of niet. In een dorp zonder relevante voorzieningen kan dat namelijk wél wenselijk zijn.

Eigen risico

Vergelijk verzekeringen zeker ook op wat het eigen risico is dat je gaat betalen wanneer je er aanspraak op doet. Dat kan namelijk sterk verschillen per polis en is echt wel relevant. Soms kun je het zelf kiezen. Een hoog eigen risico betekent dan vaak een lagere premie. Vraag jezelf af wat je belangrijk vindt: een lage premie of een laag eigen risico. Als je niet kunt kiezen, kun je voor het gemiddelde gaan.

Er zijn dus allerlei zaken waar je aandacht aan kunt en misschien ook wel moet besteden bij het afsluiten van een autoverzekering. Alleen als je er serieus voor gaat zitten kom je namelijk tot de meest passende dekking voor jou. Er is immers genoeg aanbod om uit te kiezen, en zoals dat altijd gaat met verzekeringen, zitten er vaak haken en ogen aan. Daarom is het ook belangrijk om altijd goed op de hoogte te zijn van de polisvoorwaarden.